Vraag / opmerking
Cursussen 

Liefhebben, een kunst, een kunde

gratis
Waar

THUIS, Mt. Lincolnweg 11, Amsterdam Noord

Wanneer

maandagmiddagen 17, 24 juni + 1, 8, 15 juli 14.30-17.00

Voor wie

Iedereen in herstel van psychische problemen en/of verslaving

Aangeboden door Herstel-Lab en THUIS / Leger des Heils

Liefde is een belangrijk onderwerp in herstel van psychische problemen en/of verslaving. Misschien is het zelfs wel het belangrijkste onderwerp in herstel: Liefde voor je zelf, de romantische liefde, vriendschap, liefde binnen de familie, liefde voor de natuur, liefde voor God enzovoort.

In 1956 schreef de psycholoog en filosoof Erich Fromm het boekje Liefhebben, een kunst, een kunde. In deze heldere tekst stelt hij dat liefde niet iets is wat toevallig op ons pad komt (of toevallig niet op ons pad komt). Nee, liefhebben is een kunst en een kunde. Je kunt leren om lief te hebben.

 

In de werkgroep ‘Liefhebben, een kunst, een kunde’ gaan we hiermee aan de slag. In een serie bijeenkomsten gaan we de tekst van Erich Fromm lezen en bespreken. Daarnaast werken we met opdrachten waarin verbinding en liefde ervaren kan worden, en nemen we de tijd om koffie te drinken en te kletsen.

Er zullen korte samenvattingen van de hoofdstukken geschreven worden, zodat je als je niet zo’n lezer bent toch met de werkgroep mee kan doen.

 

Liefde bevrijdt de mens uit de gevangenis van zijn afzondering, bevrijdt hem van het gevoel gescheiden te worden van de heelheid des levens, en biedt hem daarbij toch de mogelijkheid zichzelf te zijn, zijn integriteit te bewaren. – Erich Fromm

 

Deze werkgroep is een samenwerking tussen het Herstel-Lab en THUIS / Leger des Heils:

 

Plaats: THUIS, Mt. Lincolnweg 11, Amsterdam Noord (bus 391, 394 vanaf CS).

Data/tijd: maandagmiddagen 10, 17, 24 juni + 1, 8 juli 14.30-17.00

Kosten: gratis

Opgeven: Bram Vreeswijk bvreeswijk@deregenboog.org, 06-81033723

Aanmelden
Meer

Bekijk het aanbod

Cursussen

Een belangrijk onderdeel van herstel is persoonlijke ontwikkeling. Daar kun je aan werken door het volgen van cursussen. In Amsterdam is een breed aanbod beschikbaar, van zelfmanagement tot psycho-educatie, aangeboden door verschillende organisaties in diverse stadsdelen. Bekijk hier het aanbod.

Bekijk aanbod

Groepen

Herstel is een uniek en persoonlijk proces maar dat wil nog niet zeggen dat je het allemaal alleen hoeft te doen. Meedoen met groepen kan je herstel een behoorlijke boost geven: erkenning, herkenning, begrip, steun en troost kun je krijgen én geven in bijvoorbeeld lotgenoten- en zelfhulpgroepen. Wellicht is er ook een interessante groep in jouw buurt.

Bekijk aanbod

Individuele ondersteuning

Soms is het fijn als iemand met je meekijkt en meedenkt over hoe je je herstel vormgeeft of hoe je bepaalde zaken aan kunt pakken. Een goed begin is het halve werk; individuele ondersteuning kan je net dát zetje geven dat je op weg helpt. Ondersteuning bij eenmalige vragen of ondersteuning voor de langere termijn? Inloop of maatje? Je vind het hier.

Bekijk aanbod

Inloop

"Onder de mensen zijn". "Er even uit zijn". Goede redenen om eens een inloop te bezoeken. In Amsterdam is een mooi aanbod op het gebied van inloop. Kom eens langs voor een kop koffie of thee, een gesprek, mensen te ontmoeten of om mee te doen aan een van de activiteiten.

Bekijk aanbod