Vraag / opmerking
Cursussen 

VAN WENS NAAR WERKELIJKHEID

Voor vrijwilligers bij 'De Regenboog' gratis, daarbuiten betaal je €25,--voor alle bijeenkomsten. Stadspashouders betalen de helft. Koffie, thee en lesmateriaal zijn inbegrepen.
Waar

De Tuinkamer, Keizersgracht 252

Wanneer

Op dinsdagen van 11.00-12.30 uur, 24 sept. t/m 26 nov.

Voor wie

Mensen met een psychische kwetsbaarheid

Aangeboden door Ervaringswijzer.nl

Wil je iets, maar weet je nog niet wat? Of denk je dat dingen jou toch niet lukken? Kom dan naar de introductie van de onderzoeksgroep ‘Van Wens Naar Werkelijkheid’.

Aanpak

In acht bijeenkomsten ga je werken aan je wens. Je maakt die een stukje werkelijkheid door het geven van een presentatie van je wens aan het eind.

Inhoud

We gaan uit van eigen onderzoek en de creatiespiraal van Knoope (1998) ‘Natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid’. Dit beschrijft 12 stappen in 6 fasen:

  1. Emotiewerk: laat het ongewenste los en sta open voor het gewenste.
  2. Stiltewerk: het deel van het creatieproces waar je alleen met jezelf bezig bent.
  3. Positief denkwerk: de fase waarin je zorgt voor een positieve mentale instelling.
  4. Netwerk: het vinden van de ingrediënten waarmee je jouw droom gaat realiseren.
  5. Strategiewerk: het bepalen van een koers.
  6. Echt werk: het realiseren van je planning door handelen.

Methode

In zes workshops worden de opeenvolgende fases besproken. Elke workshop heeft diezelfde week een samenwerkingsbijeenkomst, waarin je met drie of vier collega’s werkt aan je eigen wens. De samenwerkingsbijeenkomsten fungeren tevens als start van je netwerk.

Datum, plaats, tijd

Je mag vrijblijvend deelnemen aan de introductiebijeenkomst om te kijken of deze cursus iets voor je is.

In totaal gaat het om een introductiebijeenkomst, zes workshops, zes samenwerkingsbijeenkomsten (facultatief) en een presentatie. Dit alles op de dinsdagen. Het start 24 september met de introductie. Daarna worden de lesdelen besproken; 1 oktober (deel 1), 8 oktober (2) 15 oktober(3), 22 oktober (herfstvakantie), 29 oktober(4), 5 november (5) 12 november (6). Als laatste is er op 19 november een presentatie van je wens. Mochten we niet aan alle presentaties toekomen, dan is er eventueel 26 november nog een tweede presentatiebijeenkomst.

Tijden: We beginnen stipt om 11.00 uur en eindigen om 12.30.

Locatie: de tuinkamer op de Keizersgracht 252, te Amsterdam.

Kosten

De workshops zijn gratis voor mensen die vrijwilliger zijn bij ‘De Regenboog’. Daarbuiten betaal je 25 euro voor alle bijeenkomsten. Houders van een stadspas betalen de helft. Koffie, thee en lesmateriaal zijn inbegrepen.

Workshopgevers

Herman deed als psycholoog onderzoek naar wijsheid. Daan is ondernemer. Beiden hebben eerdere werkgroepen begeleid. Hanne timmert aan de weg als coach psychosynthese.

Meedoen

De groep telt maximaal 12 deelnemers. Geef je op via info@ervaringswijzer.nl

Aanmelden
Meer

Bekijk het aanbod

Cursussen

Een belangrijk onderdeel van herstel is persoonlijke ontwikkeling. Daar kun je aan werken door het volgen van cursussen. In Amsterdam is een breed aanbod beschikbaar, van zelfmanagement tot psycho-educatie, aangeboden door verschillende organisaties in diverse stadsdelen. Bekijk hier het aanbod.

Bekijk aanbod

Groepen

Herstel is een uniek en persoonlijk proces maar dat wil nog niet zeggen dat je het allemaal alleen hoeft te doen. Meedoen met groepen kan je herstel een behoorlijke boost geven: erkenning, herkenning, begrip, steun en troost kun je krijgen én geven in bijvoorbeeld lotgenoten- en zelfhulpgroepen. Wellicht is er ook een interessante groep in jouw buurt.

Bekijk aanbod

Individuele ondersteuning

Soms is het fijn als iemand met je meekijkt en meedenkt over hoe je je herstel vormgeeft of hoe je bepaalde zaken aan kunt pakken. Een goed begin is het halve werk; individuele ondersteuning kan je net dát zetje geven dat je op weg helpt. Ondersteuning bij eenmalige vragen of ondersteuning voor de langere termijn? Inloop of maatje? Je vind het hier.

Bekijk aanbod

Inloop

"Onder de mensen zijn". "Er even uit zijn". Goede redenen om eens een inloop te bezoeken. In Amsterdam is een mooi aanbod op het gebied van inloop. Kom eens langs voor een kop koffie of thee, een gesprek, mensen te ontmoeten of om mee te doen aan een van de activiteiten.

Bekijk aanbod