Contact
Workshop ‘De pijn te lijf’
Cursussen Ontmoeten 

Workshop ‘De pijn te lijf’

gratis
Waar

SCIP, tuinkamer, Keizersgracht 252

Wanneer

7 juni 2024 van 13.00 tot 14.30

Voor wie

Iedereen

Aangeboden door Ervaringswijzer

De pijn te lijf

Susan slikte jaren medicijnen tegen zenuwpijnen, tot zij een methode voor Tension Myositis Syndroom (TMS) probeerde. Graag wil zij hier meer over vertellen en mensen ontmoeten die hier ook mee aan de slag willen.

Ik werkte overdag in een eetcafé en in het weekend als partymanager op een feestboot met vijfhonderd gasten. Op een gegeven moment kreeg ik pijn in mijn linkerarm. Na een heel traject, hebben ze in mijn pols een zenuw behandeld. Ik moest van tevoren een papier ondertekenen dat het voor dertig procent mis zou kunnen gaan. Achteraf bleek dat het een experimentele behandeling was die tegenwoordig niet meer wordt uitgevoerd, omdat teveel mensen restschade hadden.

Dingen vallen uit mijn handen

En ook bij mij ging het mis, want toen ik wakker werd had ik meer pijn dan daarvoor. Pas later kwamen ze er achter dat ze een verkeerde diagnose hadden gesteld. Dezelfde diagnose heb ik in mijn andere arm, maar omdat deze niet is geopereerd heb ik daar veel minder last van. De chirurg heeft nog wel zijn excuses aangeboden. Er volgde een heel traject van pijnpoli’s, revalidatiecentra. Uiteindelijk was de boodschap; er is niks meer aan te doen: leer er maar mee leven. Het is nu tien jaar geleden.

Mijn oude banen op horeca en kantoor kon ik niet volhouden. Ik kan tien minuten typen en dan houdt het op. Het lukt nog net om mijn huis schoon te houden met veel hulpmiddelen, maar zelfs dan laat ik dingen uit mijn handen vallen. Haren wassen en tandenpoetsen is moeilijk. Ik kan niet fietsen. Naast pijn heb ik constant tintelingen, verkrampingen en aanrakingspijn. Vooral in de avond als ik moe ben.

Leefwereld weer verbreden

Om de pijn te dempen slikte ik antidepressiva als basis, omdat dit pijnvermindering als bijwerking heeft. Als extra nam ik morfine en andere middelen, als de pijn erger werd. Ik was er behoorlijk gefrustreerd en depressief onder. Ik zag geen toekomst meer. Ik heb nog gesolliciteerd, maar wat ik nog kon, was te beperkt. Ik ben voor honderd procent afgekeurd.

De verzorging van mijn gezin heeft me nog lang een focus gegeven, maar op een gegeven moment kreeg ik behoefte om mijn leefwereld weer te verbreden. Na veel omzwervingen kwam ik bij Ervaringswijzer, een van de projecten van de Samenwerkende Cliëntgestuurde Initiatieven en Projecten (SCIP), onderdeel van De Regenboog. We leren daar workshops te maken en te geven.

Weggestopte emoties maken pijn erger
Van een andere vrijwilliger met pijnklachten kreeg ik de tip om eens op Youtube te kijken naar de neuroloog Dr. Sarno. Hij zegt dat de hersenen de pijn die er al is nog heftiger kan maken door onverwerkte emoties. Door met je emoties aan de slag te gaan, kun je de pijn beter hanteren. Dat sloeg bij mij aan en ik gebruik nu geen pijnstillers meer. De pijn is niet weg, maar het overheerst niet. Ik ben nog steeds beperkt, maar ik kan meer doen en daar plezier uit halen.

Ik zou graag een keer meer vertellen aan andere mensen die ook last hebben van zenuwpijn. Wie weet kunnen we elkaar inspireren en kijken of we hier meer mee kunnen doen. Als er vier aanmeldingen zijn wil ik het laten doorgaan op 7 juni van 13.00 tot 14.30 in de tuinkamer van de Keizersgracht 252.

Aanmelden
Meer

Bekijk het aanbod

Cursussen

Een belangrijk onderdeel van herstel is persoonlijke ontwikkeling. Daar kun je aan werken door het volgen van cursussen. In Amsterdam is een breed aanbod beschikbaar, van zelfmanagement tot psycho-educatie, aangeboden door verschillende organisaties in diverse stadsdelen. Bekijk hier het aanbod.

Bekijk aanbod

Groepen

Herstel is een uniek en persoonlijk proces maar dat wil nog niet zeggen dat je het allemaal alleen hoeft te doen. Meedoen met groepen kan je herstel een behoorlijke boost geven: erkenning, herkenning, begrip, steun en troost kun je krijgen én geven in bijvoorbeeld lotgenoten- en zelfhulpgroepen. Wellicht is er ook een interessante groep in jouw buurt.

Bekijk aanbod

Individuele ondersteuning

Soms is het fijn als iemand met je meekijkt en meedenkt over hoe je je herstel vormgeeft of hoe je bepaalde zaken aan kunt pakken. Een goed begin is het halve werk; individuele ondersteuning kan je net dát zetje geven dat je op weg helpt. Ondersteuning bij eenmalige vragen of ondersteuning voor de langere termijn? Inloop of maatje? Je vind het hier.

Bekijk aanbod

Inloop

"Onder de mensen zijn". "Er even uit zijn". Goede redenen om eens een inloop te bezoeken. In Amsterdam is een mooi aanbod op het gebied van inloop. Kom eens langs voor een kop koffie of thee, een gesprek, mensen te ontmoeten of om mee te doen aan een van de activiteiten.

Bekijk aanbod

Ontmoeten

Mogelijkheden om anderen te ontmoeten

Bekijk aanbod

Online Activiteiten

Een overzicht van herstelactiviteiten die online worden aangeboden. Van een online inloop tot cursussen op het gebied van herstel.

Bekijk aanbod