Contact
Cursussen 

Leergang Ervaringsdeskundigheid Veerkracht

€ 4195,-
Waar

Utrecht (La Vie)

Wanneer

start: -13 sept. 2023

Voor wie

Professionals in de zorg en het onderwijs

Aangeboden door PAO Psychologie

Cursus (certificaat, inclusief accreditaties)

Voor wie:

Voor wie is deze cursus ervaringsdeskundige interessant? Voor allerlei mensen die willen werken als ervaringsdeskundige! Professionals in de zorg, het onderwijs of begeleiding in bredere zin die hun levens- en beroepservaringen als bron van kennis willen onderzoeken en verder ontwikkelen tot ervaringsdeskundigheid.

We denken hierbij aan:

Begeleiders en behandelaren van individuen of groepen in de sectoren GGz, verslavingszorg, maatschappelijke opvang, jeugdzorg, ouderenzorg, onderwijs

Externe begeleiders zoals zelfstandig gevestigde supervisoren, coaches, loopbaanbegeleiders, trainers, adviseurs, therapeuten, (verpleeghuis)artsen, psychiaters, pastores en geestelijk verzorgers.

Toelatingsvoorwaarden:

Een voltooide initiële beroepsopleiding op hbo- of universitair niveau

Minimaal twee jaar werkzaam als professional op minimaal hbo-niveau en tijdens de leergang praktisch werkzaam zijn

Een oriënterend toelatingsgesprek met één van de opleiders

Omschrijving :

Ervaringsdeskundigheid is waardevol in zorg, begeleiding en onderwijs. Een ervaringsdeskundige heeft unieke expertise in omgaan met ingrijpende (of ontwrichtende) levenservaringen, life events en existentiële vragen. Een ervaringsdeskundige zet deze bekwaamheid in voor anderen, in directe of indirecte functies. Ervaringsdeskundigheid heeft inmiddels een plek verworven naast andere deskundigheden en is een belangrijke verrijking. Wil jij werken als ervaringsdeskundige in de zorg of in het onderwijs? Volg dan deze cursus bij PAO om jezelf te ontwikkelen tot professional.

In deze leergang staat ruimte centraal om je ervaringskennis (door) te ontwikkelen met als doel deze professioneel te kunnen benutten. Je leert hoe je jouw ervaringskennis verbindt met professionele kennis en vakkundigheid en als ervaringsdeskundigheid in een groep gelijkgestemden.

Binnen de leergang/cursus ervaringsdeskundige werk je aan thuisopdrachten, bestudeer je theorie over ervaringsdeskundigheid en leer je specifieke vaardigheden en methodieken die je inzet bij begeleidingsprocessen. Tijdens de bijeenkomsten deel je jouw ervaringen en leer je van de reacties en ervaringen van jouw medestudenten.

Na afloop van deze cursus kun je uiteraard aan de slag en werken als ervaringsdeskundige en:

 • Kun je mensen zorgvuldig faciliteren en ondersteunen in zelfonderzoek naar ervaringen en levensverhalen om deze in te zetten als ervaringskennis
 • Weet je hoe sensitiviteit en transparante communicatie hierbij te gebruiken
 • Kun je op eigen wijze processen faciliteren
 • Heb je geleerd om te gaan met de balans tussen afstand en nabijheid (emotionele betrokkenheid, kwetsbaarheid, kracht, neutraliteit)
 • Ben je in staat om verbinding te maken met je eigen ritme en intuïtie om vanuit daar contact te maken met de ander
 • Herken je relationele aspecten (empathie, overdracht, tegenoverdracht)
 • Heb je kennis gemaakt met verschillende werkvormen, waaronder intuïtie, non-verbale vormen, opstellingswerkvormen
 • Weet je wat ervaringsleren, hersteltrajecten, organisatie- en beleidsvraagstukken rond ervaringsleren inhouden
 • Ben je bekend met de begrippen privacy, discretie, gedragscode en weet deze in te zetten
 • Heb je gewerkt met genogram, socialisatie en beschermjassen
 • Weet je hoe jij jezelf profileert als ervaringsdeskundige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden
Meer

Bekijk het aanbod

Hoe word ik ervaringsdeskundig?

Bekijk aanbod

Cursussen

Ervaringsdeskundigheid kun je op verschillende niveaus (verder) ontwikkelen. Voor wie niet (meteen) een beroepsopleiding wil gaan volgen is er een ruim aanbod aan cursussen en trainingen waarmee je kunt oriënteren op ervaringsdeskundigheid. Wat is dat nou precies, ervaringsdeskundigheid? Wat is er allemaal mogelijk voor een ervaringsdeskundige? Hoe zet ik mijn ervaringen op gepaste en doeltreffende wijze in?

Bekijk aanbod

HBO/Associate Degree

Er zijn verschillende Hogere Beroepsopleidingen die gecombineerd kunnen worden met Ervaringsdeskundigheid. Hier wordt je opgeleid tot professional die de eigen ervaringsdeskundigheid kan inzetten in het werkveld. De associate degree is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs. Je kunt na het behalen van het diploma direct aan de slag of je kunt verder studeren.

Bekijk aanbod

Vacatures

Heb je cursus of opleiding afgerond en ben je geïnspireerd genoeg om aan de slag te gaan? Hier vind je mogelijkheden om je ervaringskennis of -deskundigheid (door) te ontwikkelen in een functie. Of is jouw organisatie op zoek naar die geïnspireerde medewerker met ervaringsdeskundigheid? Laat je vacature hier plaatsen!

Bekijk aanbod

Werkervaringsplekken en stageplaatsen

Werkervaring opdoen?

Bekijk aanbod