Contact
Cursussen 

TOED

€1800,-- incl.BTW
Waar

Vrijwilligersacademie Amsterdam, Keizersgracht 340-342

Wanneer

Start: vrijdag 1 februari 2024, wekelijks op vrijdag van 10.00 - 16.00 uur, 15 lesdagen

Voor wie

(ex) cliënten van GGZ, verslavingszorg of Maatschappelijke opvang, c.q. mensen die ervaring hebben met psychiatrische problemen, verslaving en/of dak- en thuisloosheid en die als ervaringsdeskundige zouden willen gaan werken.

Aangeboden door IGPB i.s.m. HvA

Training Opleiding Ervarings Deskundigheid (TOED)

Op vrijdag 3 februari 2023 gaat in Amsterdam weer een TOED opleiding van start

Voor wie is de cursus bedoeld?

  • Ben je (ex)cliënt van de geestelijke gezondheidszorg, de verslavingszorg of de maatschappelijke opvang?
  • Wil je zich op professionele wijze inzetten voor cliënten in de gezondheidszorg vanuit ervaringsdeskundig perspectief?

Dan is het Traject Opleiding ErvaringsDeskundigheid wellicht iets voor jou. Een vooropleiding is niet nodig. Het gaat om ervaring en levenswijsheid en de wens om als ervaringsdeskundige te gaan werken. Belangrijke voorwaarden zijn: kunnen reflecteren op de eigen geschiedenis, voldoende afstand hebben van je eigen kwetsbaarheid en verhalen van anderen kunnen aanhoren zonder die mee naar huis te nemen en kunnen luisteren naar anderen. En het huiswerk uit de mappen lezen.

Een andere voorwaarde voor het volgen van de opleiding is dat je minimaal 8 uur vrijwilligerswerk doet in de zorg, in de psychiatrie, de verslavingszorg of de dak-en thuislozen opvang.

Wat houdt de basiscursus TOED in?

Samen met mede-cursisten ben je onder begeleiding van ervaren docenten en trainers vijftien weken lang, één dag in de week bezig met thema’s zoals:

  • herstellen en de herstelbeweging
  • feedback geven en gespreksvoering
  • hoe kijken we naar klanten, wat willen we weten
  • AA groepen en de 12 stappen
  • crisiskaart
  • klantgestuurde projecten en de geschiedenis van cliëntenorganisaties
  • anders kijken naar stemmen horen en diagnoses
  • kwaliteit van hulpverlening
  • dilemma’s op de werkvloer
  • het opsporen en versterken van uw persoonlijke kwaliteiten
  • het onderzoeken van diverse vormen van steun die passend en wenselijk zijn bij uw individuele verhaal en bij gemeenschappelijke verhalen
  • het samenstellen van een eigen portfolio
  • het presenteren van (een thema) uit uw eigen herstelverhaal

Naast de lessen over deze thema’s zijn er om de twee weken portfolio groepen. Dit zijn groepen van max. 6 personen, waarin gesproken wordt over de eigen geschiedenis in de hulpverlening, hoe ben je in de hulpverlening terecht gekomen, wat heeft gewerkt en wat niet, over ik-verhalen en wij-verhalen. Deze groepen zijn intensief en vragen te kunnen reflecteren op je eigen geschiedenis en die van anderen.

Huiswerk

Er moet rekening gehouden worden met circa twee uur huiswerk per week (artikelen lezen en portfolio opdrachten uitwerken).

Afsluiting cursus

Je sluit de cursus af met een presentatie. Leg je de cursus met goed gevolg af, dan ontvang je een certificaat.

De cursus bestaat uit 15 dagen. De cursusdagen zijn van 10.00 – 15.45/16.00 op vrijdagen en wordt gegeven in Amsterdam bij de Vrijwilligersacademie, Keizersgracht 340-342. De cursus loopt van de eerste week van februari tot eind juni, met een aantal vakanties er tussen.

Wat kan ik doen na het volgen van deze cursus?

De TOED is een basiscursus, een begin van je ontwikkeling als ervaringsdeskundige. Afhankelijk van je kwaliteiten, capaciteiten en vaardigheden kies je de vervolgstappen als toekomstig ervaringsdeskundige.

Wat kost de cursus ervaringsdeskundigheid (TOED)?

De kosten van de basiscursus bedragen € 1.800,- per persoon (incl. BTW). Het lesmateriaal en de koffie en thee zijn hierbij in begrepen. Wellicht kom je in aanmerking voor financiering van de opleiding via cliëntenorganisaties, zorginstellingen, via je uitkerende instantie of via de STAP subsidie van het ministerie van O&W. Je kunt je hierover informeren bij Saskia van Dorp 06 50579657.

Email:svandorp@igpb.nl

Aanmelden
Meer

Bekijk het aanbod

Hoe word ik ervaringsdeskundig?

Bekijk aanbod

Cursussen

Ervaringsdeskundigheid kun je op verschillende niveaus (verder) ontwikkelen. Voor wie niet (meteen) een beroepsopleiding wil gaan volgen is er een ruim aanbod aan cursussen en trainingen waarmee je kunt oriënteren op ervaringsdeskundigheid. Wat is dat nou precies, ervaringsdeskundigheid? Wat is er allemaal mogelijk voor een ervaringsdeskundige? Hoe zet ik mijn ervaringen op gepaste en doeltreffende wijze in?

Bekijk aanbod

HBO/Associate Degree

Er zijn verschillende Hogere Beroepsopleidingen die gecombineerd kunnen worden met Ervaringsdeskundigheid. Hier wordt je opgeleid tot professional die de eigen ervaringsdeskundigheid kan inzetten in het werkveld. De associate degree is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs. Je kunt na het behalen van het diploma direct aan de slag of je kunt verder studeren.

Bekijk aanbod

Vacatures

Heb je cursus of opleiding afgerond en ben je geïnspireerd genoeg om aan de slag te gaan? Hier vind je mogelijkheden om je ervaringskennis of -deskundigheid (door) te ontwikkelen in een functie. Of is jouw organisatie op zoek naar die geïnspireerde medewerker met ervaringsdeskundigheid? Laat je vacature hier plaatsen!

Bekijk aanbod

Werkervaringsplekken en stageplaatsen

Werkervaring opdoen?

Bekijk aanbod