Contact
“Fotovoice: van stigmatisering naar waardering” Tentoonstelling

“Fotovoice: van stigmatisering naar waardering” Tentoonstelling

gratis
Waar

Het Havengebouw, de Ruijterkade 7

Wanneer

Zie omschrijving

Voor wie

Iedereen, aanmelden is niet nodig

Aangeboden door Cordaan

In Nederland leven ongeveer 160.000 mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ongeveer 2 miljoen mensen leven met een verslaving. Deze mensen hebben last van stigmatisering, d.w.z. van de etiketten die anderen op hen plakken, zoals gek, onbetrouwbaar, gevaarlijk, lui, uitkeringstrekker, etc. Als psychisch kwetsbare mensen de etiketten die op hen worden geplakt gaan geloven, dan worden stigma’s zelfstigma’s genoemd.

De tentoonstelling  Fotovoice: van stigmatisering naar waardering”  heeft tot doel de negatieve beeldvorming rond “de psychiatrische patiënt” te doorbreken door bezoekers van de tentoonstelling in contact te brengen met de verhalen van mensen met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. De tentoonstelling is het resultaat van de cursus Fotovoice voor (ambulante) bewoners van GGz-locaties en bezoekers van dagbestedingslocaties van Cordaan.

In de cursus werken de deelnemers in 7 bijeenkomsten van maximaal 2 uur aan verhalen en foto’s over hun ervaringen met de thema’s (zelf)stigmatisering en eigen kracht. Tijdens de cursus ontstaat een bewustwordingsproces waarin de deelnemers ervaren dat ze door het inzetten van hun eigen kracht en kwaliteiten de effecten van (zelf)stigmatisering kunnen bestrijden (verzachten).

Op de komende tentoonstelling zijn foto’s van 5 groepen deelnemers te zien die de afgelopen jaren bij Team Herstel van Cordaan de cursus Fotovoice hebben gevolgd.

Wanneer:

Vrijdag 24 november: om 11:00u en om 14:00u.
Maandag 27 november: om 14:00u.
Woensdag 29 november: om 11:00u en om 14:00u.
Vrijdag 1 december: om 11:00u en om 14:00u.
Maandag 4 december: om 14:00u.
Vrijdag 8 december: om 11:00u en om 14:00u.

Meer

Bekijk het aanbod

Cursussen

Een belangrijk onderdeel van herstel is persoonlijke ontwikkeling. Daar kun je aan werken door het volgen van cursussen. In Amsterdam is een breed aanbod beschikbaar, van zelfmanagement tot psycho-educatie, aangeboden door verschillende organisaties in diverse stadsdelen. Bekijk hier het aanbod.

Bekijk aanbod

Groepen

Herstel is een uniek en persoonlijk proces maar dat wil nog niet zeggen dat je het allemaal alleen hoeft te doen. Meedoen met groepen kan je herstel een behoorlijke boost geven: erkenning, herkenning, begrip, steun en troost kun je krijgen én geven in bijvoorbeeld lotgenoten- en zelfhulpgroepen. Wellicht is er ook een interessante groep in jouw buurt.

Bekijk aanbod

Individuele ondersteuning

Soms is het fijn als iemand met je meekijkt en meedenkt over hoe je je herstel vormgeeft of hoe je bepaalde zaken aan kunt pakken. Een goed begin is het halve werk; individuele ondersteuning kan je net dát zetje geven dat je op weg helpt. Ondersteuning bij eenmalige vragen of ondersteuning voor de langere termijn? Inloop of maatje? Je vind het hier.

Bekijk aanbod

Inloop

"Onder de mensen zijn". "Er even uit zijn". Goede redenen om eens een inloop te bezoeken. In Amsterdam is een mooi aanbod op het gebied van inloop. Kom eens langs voor een kop koffie of thee, een gesprek, mensen te ontmoeten of om mee te doen aan een van de activiteiten.

Bekijk aanbod

Ontmoeten

Mogelijkheden om anderen te ontmoeten

Bekijk aanbod

Online Activiteiten

Een overzicht van herstelactiviteiten die online worden aangeboden. Van een online inloop tot cursussen op het gebied van herstel.

Bekijk aanbod