Contact
Werk en Herstel 2024/1
Cursussen 

Werk en Herstel 2024/1

gratis
Waar

De Waterheuvel, Sarphatistraat 41

Wanneer

5 maandagmiddagen van 13.00-15.00 uur, 23 september t/m 23 juli 2024

Voor wie

iedereen die (vrijwilligers)werk heeft of zoekt en de relatie tussen herstel en werk wil onderzoeken en bespreken

Aangeboden door De Waterheuvel
Samen met Het Herstelbureau van HVO-Querido

Werk en Herstel

Wat doet (vrijwilligers)werk voor je herstel, wat helpt en wat hindert?

Kennismakingscursus voor (vrijwillige) medewerkers

Werk je betaald of als vrijwilliger? Heb je ervaring in de GGZ of de maatschappelijke opvang? Ben je op zoek naar een manier om zelf iets te doen aan je herstel en ben je benieuwd hoe anderen hier mee bezig zijn. Kom dan naar de cursus “Werk en Herstel”.

Deze cursus gaat over de betekenis van herstel. Maar ook over hoe je (vrijwilligers)werk daarbij van invloed kan zijn.

Herstel gaat over het leren leven met je kwetsbaarheden en je leven (weer) in eigen hand nemen. Je werk kan daar een belangrijke schakel in zijn. Het kan soms ook ingewikkeld zijn om met je klachten aan het werk te gaan of te blijven.

Tijdens de bijeenkomsten heb je de mogelijkheid om samen met anderen te praten over herstel. Hoe gaan zij om met hun kwetsbaarheden? Wat voor invloed heeft dat op hun werk? Welke tips hebben anderen en welke heb je zelf misschien? Bij een van de lessen nodigen we ook iemand uit die uit eigen ervaring gaat vertellen wat werk voor zijn of haar herstel heeft betekend en hoe zijn/haar ervaringen zich verhouden tot het werk dat hij/zij doet.

Deze cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten. De groep bestaat uit 6-8 deelnemers en komt iedere week bij elkaar. Iedere bijeenkomst duurt maximaal twee uur.

De volgende thema’s komen aan bod:

  1. Kennismaken met elkaar en met het begrip herstel
  2. Waar heb je steun aan? Hoe kan jou dat helpen in je werk?
  3. Wat zijn je valkuilen? Hoe kan je dat voorkomen in je werk?
  4. Wat is de rol van je collega’s bij je herstel?
  5. Hoe nu verder? Je krijgt een certificaat en we nemen afscheid als groep

 

Elke bijeenkomst is op dezelfde manier opgebouwd:

  • Korte introductie op het thema
  • Ervaringen uitwisselen met betrekking tot het thema
  • Vragen stellen en discussie
  • Een oefening
  • Afsluiting

Voor wie is deze cursus en wat zijn de kosten?

Mensen die willen kennismaken met het begrip herstel, willen onderzoeken wat dat voor hun werkzaamheden kan betekenen en behoefte hebben om hier met anderen over van gedachte te wisselen.

Er zijn geen kosten aan verbonden, alleen je inzet.

Wat je verder nog moet weten….

Aan deze cursus is geen huiswerk of leeswerk verbonden. Het belangrijkste is het gesprek met elkaar, het uitwisselen van ervaringen.

We sluiten de cursus af met een certificaat.

De trainers  weten uit eigen ervaring hoe het is om een herstelproces door te maken en hebben ruime ervaring in het ondersteunen van herstelprocessen bij anderen.

Deze training wordt gegeven door twee ervaren trainers met ervaringsdeskundigheid

Aanmelden
Meer

Bekijk het aanbod

Cursussen

Een belangrijk onderdeel van herstel is persoonlijke ontwikkeling. Daar kun je aan werken door het volgen van cursussen. In Amsterdam is een breed aanbod beschikbaar, van zelfmanagement tot psycho-educatie, aangeboden door verschillende organisaties in diverse stadsdelen. Bekijk hier het aanbod.

Bekijk aanbod

Groepen

Herstel is een uniek en persoonlijk proces maar dat wil nog niet zeggen dat je het allemaal alleen hoeft te doen. Meedoen met groepen kan je herstel een behoorlijke boost geven: erkenning, herkenning, begrip, steun en troost kun je krijgen én geven in bijvoorbeeld lotgenoten- en zelfhulpgroepen. Wellicht is er ook een interessante groep in jouw buurt.

Bekijk aanbod

Individuele ondersteuning

Soms is het fijn als iemand met je meekijkt en meedenkt over hoe je je herstel vormgeeft of hoe je bepaalde zaken aan kunt pakken. Een goed begin is het halve werk; individuele ondersteuning kan je net dát zetje geven dat je op weg helpt. Ondersteuning bij eenmalige vragen of ondersteuning voor de langere termijn? Inloop of maatje? Je vind het hier.

Bekijk aanbod

Inloop

"Onder de mensen zijn". "Er even uit zijn". Goede redenen om eens een inloop te bezoeken. In Amsterdam is een mooi aanbod op het gebied van inloop. Kom eens langs voor een kop koffie of thee, een gesprek, mensen te ontmoeten of om mee te doen aan een van de activiteiten.

Bekijk aanbod

Ontmoeten

Mogelijkheden om anderen te ontmoeten

Bekijk aanbod

Online Activiteiten

Een overzicht van herstelactiviteiten die online worden aangeboden. Van een online inloop tot cursussen op het gebied van herstel.

Bekijk aanbod