Contact
Mad Studies Leesgroep
Cursussen Groepen 

Mad Studies Leesgroep

Pay what you want
Waar

Stichting De Brouwerij, Hoogtekadijk 61, Amsterdam

Wanneer

Data en tijden volgen

Voor wie

(Ex-)clienten en andere geïnteresseerden

Aangeboden door Stichting Perceval

Ben je geïnteresseerd in vragen als: ben ik gek of is de wereld gek? Wat is de relatie tussen seksisme, racisme en psychiatrie? Kunnen we stigma niet beter benoemen als discriminatie? Kan de herstelbeweging fungeren als een vorm van verzet tegen mainstream psychiatrie? In de Mad Studies-groep lezen en bediscussiëren we teksten over psychiatrie en gekte. Zo krijg je woorden en ideeën aangereikt om je eigen positie te bepalen over diagnoses, taalgebruik, stigma, medicijnen, hulpverlening, ziekte-inzicht, Mad Pride en andere psy-thema’s.
De leesgroep is een activiteit van stichting Perceval en wordt dit jaar voor de vijfde keer aangeboden.

 

In deze leesgroep maken de deelnemers kennis met het kennisgebied Mad Studies. Mad Studies staat kritisch tegenover het individualiserende perspectief van de reguliere psychiatrie. Het verbindt maatschappelijke verhoudingen met de levens van mensen die gelabeld worden als gek, waanzinnig of psychisch gestoord. De Mad Studies leesgroep richt zich op de politiek rond gekte. Het stelt woorden en concepten ter discussie die mensen als ‘ziek’ of ‘afwijkend’ definiëren. In de artikelen die we lezen en tijdens de leesgroep worden alternatieve woorden en visies besproken. Mad Studies maakt onder andere gebruik van Disability Studies, Gender Studies, Black Studies, Fat Studies en al die andere kennisgebieden die voortkomen uit emancipatiebewegingen.
Thema’s die we bespreken zijn onder andere discriminatie op basis van psychische labels (sanism), intersectionaliteit en de herstelbeweging.

Voor elke bijeenkomst lezen de deelnemers één of twee teksten. Tijdens de bijeenkomst wordt eerst een korte inleiding gegeven en/of een video vertoond. Daarna wordt er gediscussieerd over de teksten. Voor drie van de bijeenkomsten wordt het thema door de deelnemers zelf gekozen en mede-georganiseerd.

 

Wanneer je geïnteresseerd bent in de leesgroep, maar je bijvoorbeeld te maken hebt met concentratieproblemen, dyslexie, spanning rondom sociaal contact, moeite met het verwerken van discussie/geluid, twijfel of je het aankunt etc., aarzel dan niet om contact op te nemen om te kijken of we een oplossing kunnen vinden.

De discussieruimte is rolstoeltoegankelijk via de zijdeur. Toilet is beperkt rolstoeltoegankelijk. Voor overige vragen rondom toegankelijkheid kan je altijd contact opnemen.

 

Aanmelden
Meer

Bekijk het aanbod

Cursussen

Een belangrijk onderdeel van herstel is persoonlijke ontwikkeling. Daar kun je aan werken door het volgen van cursussen. In Amsterdam is een breed aanbod beschikbaar, van zelfmanagement tot psycho-educatie, aangeboden door verschillende organisaties in diverse stadsdelen. Bekijk hier het aanbod.

Bekijk aanbod

Groepen

Herstel is een uniek en persoonlijk proces maar dat wil nog niet zeggen dat je het allemaal alleen hoeft te doen. Meedoen met groepen kan je herstel een behoorlijke boost geven: erkenning, herkenning, begrip, steun en troost kun je krijgen én geven in bijvoorbeeld lotgenoten- en zelfhulpgroepen. Wellicht is er ook een interessante groep in jouw buurt.

Bekijk aanbod

Individuele ondersteuning

Soms is het fijn als iemand met je meekijkt en meedenkt over hoe je je herstel vormgeeft of hoe je bepaalde zaken aan kunt pakken. Een goed begin is het halve werk; individuele ondersteuning kan je net dát zetje geven dat je op weg helpt. Ondersteuning bij eenmalige vragen of ondersteuning voor de langere termijn? Inloop of maatje? Je vind het hier.

Bekijk aanbod

Inloop

"Onder de mensen zijn". "Er even uit zijn". Goede redenen om eens een inloop te bezoeken. In Amsterdam is een mooi aanbod op het gebied van inloop. Kom eens langs voor een kop koffie of thee, een gesprek, mensen te ontmoeten of om mee te doen aan een van de activiteiten.

Bekijk aanbod

Ontmoeten

Mogelijkheden om anderen te ontmoeten

Bekijk aanbod

Online Activiteiten

Een overzicht van herstelactiviteiten die online worden aangeboden. Van een online inloop tot cursussen op het gebied van herstel.

Bekijk aanbod