Contact
ExpEx
Vacatures 

ExpEx

Waar

Wanneer

Voor wie

Jongeren met ervaringen met GGZ, dak- en thuisloosheid, jeugddetentie of problemen thuis

Aangeboden door ExpEx

ExpEx, Experienced Experts, zijn jongeren met een rugzak vol ervaringen. Denk aan GGZ, dak- en thuisloosheid, jeugddetentie of problemen thuis. De ervaring(en) die zij hebben opgedaan tijdens hun hersteltraject, zetten zij in om de hulpverlening aan jongeren in Amsterdam te verbeteren.
ExpEx Amsterdam is een project bij TEAM ED. Dit sociale uitzendbureau leidt jongeren op middels de basistraining ExpEx tot ervaringsdeskundige en zet ze als vrijwilliger in op diverse projecten. Hiermee hoopt ExpEx Amsterdam een waardevolle bijdrage te leveren aan het versterken van de hulpverlening aan jongeren in Amsterdam. Én een grote bijdrage te leveren aan de zelfontwikkeling en het verdere herstel van de jongeren die zich inzetten als ExpEx.
ExpEx Amsterdam is een samenwerking tussen verschillende organisaties; Altra, Arkin, De Bascule, De Opvoedpoli, HVO-Querido, Jeugdbescherming Amsterdam, Spirit, Streetcornerwork/De Volksbond, TEAM ED en de Gemeente Amsterdam.
Zij zijn de financiers en drijvende kracht achter ExpEx Amsterdam.
Basistraining ExpEx

De cursus ‘Werken met eigen Ervaring als ExpEx’ is een cursus voor jongeren (ex) cliënten uit de jeugdhulpverlening die hun eigen ervaringen functioneel willen leren inzetten als ervaringsmaatje en/of als sparringpartner/adviseur voor voogden, begeleiders en beleidsmakers. Dit leren zij in een groep met diverse jongeren die een mix aan ervaringskennis bezitten.
Deze cursus bestaat uit 12 wekelijkse lessen die zijn opgenomen in het werkboek dat cursisten bij de cursus krijgen. In de cursus wordt de theorie behandeld rondom ervaringsdeskundigheid, empowerment en herstel en worden vaardigheden geoefend die later in de praktijk gebruikt worden bij de inzet als ExpEx.
Ook wordt gewerkt aan de eigen ontwikkeling en persoonlijke groei van de cursisten. Zij geven hun ervaring een positieve plek, leren communicatieve vaardigheden en bouwen aan hun eigen steunnetwerk. Het groepsproces vormt hiervoor de belangrijkste basis.

Opbouw en aanpak

In de lessen komt theorie aan de orde en worden opdrachten in de groep gedaan. De opdrachten zijn vaak praktische oefeningen en rollenspelen, om ze voor te bereiden op het werkveld. Gedurende de cursus kunnen cursisten ondersteuning krijgen bij het maken van huiswerk en kunnen ze lastige situaties met betrekking tot het volgen van de cursus bespreken.
De cursus wordt altijd gegeven door twee ervaringsdeskundige ExpEx trainers, meestal een hoofdtrainer met een co trainer (al dan niet in opleiding).
Stand van zaken
ExpEx Amsterdam draait op volle toeren. Vanuit organisaties wordt steeds meer het belang van inzet van ervaringsdeskundigen erkend en gezien en daarom neemt de vraag naar ExpEx toe.
Vanwege de corona toestand vinden de opdrachten vanuit de organisaties momenteel voornamelijk online plaats.
En is het vanwege de huidige situatie nog lastig aan te geven hoe het verloop van de ExpEx trainingen verder zal gaan de komende tijd. We hopen begin van het najaar van 2020 weer een ExpEx training te kunnen aanbieden, wat alweer de zesde ExpEx training zal zijn!

ExpEx worden?
ExpEx Amsterdam zoekt jongeren onder de 30 afkomstig uit Amsterdam en omstreken met voldoende afstand tot hun eigen ervaringen, die goed kunnen reflecteren op eigen processen en deel uit willen maken van een groep die elkaar begrijpt, stimuleert en inspireert. Ben of ken jij deze nieuwe toekomstige ExpEx in omgeving Amsterdam? Dan horen wij dat graag! Zie voor meer informatie over de werkwijze en training van ExpEx de website www.expex.nl.
ExpEx worden of inzetten?
Neem contact op met projectcoördinator Lotte Bout
via telefoonnummer 06-48123486 of email via de blauwe button ‘aanmelden’

Aanmelden
Meer

Bekijk het aanbod

Hoe word ik ervaringsdeskundig?

Bekijk aanbod

Cursussen

Ervaringsdeskundigheid kun je op verschillende niveaus (verder) ontwikkelen. Voor wie niet (meteen) een beroepsopleiding wil gaan volgen is er een ruim aanbod aan cursussen en trainingen waarmee je kunt oriënteren op ervaringsdeskundigheid. Wat is dat nou precies, ervaringsdeskundigheid? Wat is er allemaal mogelijk voor een ervaringsdeskundige? Hoe zet ik mijn ervaringen op gepaste en doeltreffende wijze in?

Bekijk aanbod

HBO/Associate Degree

Er zijn verschillende Hogere Beroepsopleidingen die gecombineerd kunnen worden met Ervaringsdeskundigheid. Hier wordt je opgeleid tot professional die de eigen ervaringsdeskundigheid kan inzetten in het werkveld. De associate degree is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs. Je kunt na het behalen van het diploma direct aan de slag of je kunt verder studeren.

Bekijk aanbod

Vacatures

Heb je cursus of opleiding afgerond en ben je geïnspireerd genoeg om aan de slag te gaan? Hier vind je mogelijkheden om je ervaringskennis of -deskundigheid (door) te ontwikkelen in een functie. Of is jouw organisatie op zoek naar die geïnspireerde medewerker met ervaringsdeskundigheid? Laat je vacature hier plaatsen!

Bekijk aanbod

Werkervaringsplekken en stageplaatsen

Werkervaring opdoen?

Bekijk aanbod