Vrijwilligersacademie, Keizersgracht 340-342, Amsterdam
Prijs1700,-- (incl. BTW en lesmateriaal)
september 2024
Duur18 bijeenkomsten
(ex) clienten van GGZ, verslavingszorg of Maatschappelijke opvang, c.q. mensen die ervaring hebben met psychiatrische problemen, verslaving en/of dak- en thuisloosheid en die als ervaringsdeskundige al minimaal een half jaar werken, danwel in een betaalde functie, danwel als vrijwilliger.
In de zorg is er steeds meer behoefte aan hulpverleners, mentoren of ondersteuners die werken vanuit hun ervaringsdeskundigheid. Zij worden ook wel ervaringswerkers genoemd. De opleiding GEO biedt ervaringsdeskundigen de gelegenheid zich verder te kwalificeren voor dit werk.
De opleiding duurt 5 maanden, een dagdeel per week en is met name gericht op het methodisch handelen vanuit eigen ervaringen.
Van de deelnemers wordt verwacht dat zij minimaal 6 maanden werken als ervaringsdeskundige (eventueel als vrijwilliger), dat zij kunnen reflecteren op hun eigen functioneren, dat zij ervaringen vanuit de eigen werkplek kunnen inbrengen, dat zij hun herstelproces kunnen verwoorden en ‘in de vingers hebben’ en dat ze tijd hebben voor huiswerk- opdrachten.
Vooraf wordt gevraagd om je herstelverhaal aan de hand van thema’s in te leveren. Gemiddeld vergt de opleiding een tijdsinvestering van één dag per week. Bij de opleiding hoort een literatuurmap.
Bij goed gevolg ontvangen de deelnemers een certificaat waarin is aangegeven welke competenties zijn verworven.
Achtergrond
In een samenwerkingsverband hebben het Instituut voor Gebruikersparticipatie en Beleid (IGPB), Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Arkin de GGz Ervaringsagoog opleiding (GEO) ontwikkeld. Jaarlijks wordt deze opleiding doorontwikkeld in samenwerking met de docenten van de Vrijwilligersacademie Amsterdam.