Contact
Hoe ontwikkel ik ervaringsdeskundigheid?
Hoe word ik ervaringsdeskundig? 

Hoe ontwikkel ik ervaringsdeskundigheid?

Waar

Home: 'herstelactiviteiten'

Wanneer

Voor wie

iedereen die ervaringskennis wil ontwikkelen

Aangeboden door Herstel Werkt!

Hoe ontwikkel ik ervaringsdeskundigheid?

Bij veel mensen die te maken hebben (gehad) met ontwrichtende levenservaringen en daarvan herstellen ontstaat een behoefte om anderen te ondersteunen in hun herstelproces. Vaak uit men dan de wens ervaringsdeskundige te willen worden. Hoe word je dat, ervaringsdeskundig? Er is relatief veel geschreven over een fenomeen dat nog niet zo lang bestaat maar het is Hilko Timmer gelukt het proces van het hebben van een ervaring tot en met het ontwikkelen van ervaringsdeskundigheid in een eenvoudig, overzichtelijk model te vatten:

Bron: Hilko Timmer, 2008

In dit proces zien we drie stappen:

Ervaring:

Het begint met een of meerdere ontwrichtende levenservaringen én het herstellen daarvan. “In een herstelproces (her)ontdekken mensen (verloren gewaande) mogelijkheden voor een vervullend leven met of zonder de aandoening.” (bron: Beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid, GGZNederland, Trimbos instituut, HEE! en Kenniscentrum Phrenos, 2013)

Ervaringskennis:

Je leert door reflectie, maar ook van je behandeling en externe bronnen je eigen ervaringen te begrijpen en leert wat helpend was voor jou en wat niet. Dan krijg je persoonlijke ervaringskennis. Als je ook leert over het herstel van anderen, bijvoorbeeld door mee te doen aan herstelgroepen- of cursussen of andere activiteiten, zelfhulp- of lotgenotengroepen ontwikkel je collectieve ervaringskennis.

Ervaringsdeskundigheid:

Is “het vermogen dat iemand heeft ontwikkeld om op grond van eigen herstelervaring voor anderen ruimte te maken voor herstel.” (bron: Beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid, GGZNederland, Trimbos instituut, HEE! en Kenniscentrum Phrenos, 2013) Dat vermogen kan men ontwikkelen door middel van werk en studie.

Zowel het hebben van de ervaring met ontwrichting én herstel daarvan, als persoonlijke en collectieve ervaringskennis zijn essentiële onderdelen in dit proces.

Ben je geïnteresseerd in het (verder) opbouwen van je ervaringskennis? Klik dan in de witte balk bovenin op ‘herstelactiviteiten’ en ontdek wat er allemaal in Amsterdam te doen en te leren is.

Wil je meer leren over ervaringsdeskundigheid? Kijk dan verder bij ‘cursussen en opleidingen’ of neem contact op met Mirjam Krouwel, de wegwijsfunctionaris ervaringsdeskundigheid in Amsterdam. Je kunt haar mailen door op de blauwe knop ‘aanmelden’ te klikken.

 

 

 

Aanmelden
Meer

Bekijk het aanbod

Hoe word ik ervaringsdeskundig?

Bekijk aanbod

Cursussen

Ervaringsdeskundigheid kun je op verschillende niveaus (verder) ontwikkelen. Voor wie niet (meteen) een beroepsopleiding wil gaan volgen is er een ruim aanbod aan cursussen en trainingen waarmee je kunt oriënteren op ervaringsdeskundigheid. Wat is dat nou precies, ervaringsdeskundigheid? Wat is er allemaal mogelijk voor een ervaringsdeskundige? Hoe zet ik mijn ervaringen op gepaste en doeltreffende wijze in?

Bekijk aanbod

HBO/Associate Degree

Er zijn verschillende Hogere Beroepsopleidingen die gecombineerd kunnen worden met Ervaringsdeskundigheid. Hier wordt je opgeleid tot professional die de eigen ervaringsdeskundigheid kan inzetten in het werkveld. De associate degree is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs. Je kunt na het behalen van het diploma direct aan de slag of je kunt verder studeren.

Bekijk aanbod

Vacatures

Heb je cursus of opleiding afgerond en ben je geïnspireerd genoeg om aan de slag te gaan? Hier vind je mogelijkheden om je ervaringskennis of -deskundigheid (door) te ontwikkelen in een functie. Of is jouw organisatie op zoek naar die geïnspireerde medewerker met ervaringsdeskundigheid? Laat je vacature hier plaatsen!

Bekijk aanbod

Werkervaringsplekken en stageplaatsen

Werkervaring opdoen?

Bekijk aanbod