Contact
Praktijkopleiding ervaringsdeskundigheid in een team
Cursussen 

Praktijkopleiding ervaringsdeskundigheid in een team

vraag Vrijwilligersacademie
Waar

in overleg

Wanneer

in overleg

Voor wie

Belangrijk is dat je hebt deelgenomen aan minimaal TOED of WMEE, GEO, Howie de Harp of de AD

Aangeboden door Vrijwilligersacademie

Praktijkopleiding ervaringsdeskundigheid in een team.

Het is een praktijkopleiding in een groep van ongeveer 10 mensen, waarbinnen je praktijkervaring in een team combineert met een pakket van lessen, intervisie en trainingen. De kennis en ervaring die je binnen de opleiding opdoet, leg je vast in een persoonlijk ontwikkelingsplan en een groepsvorming ontwikkelingsplan.

Wat leer je?

In deze praktijkopleiding leer je over het inzetten van ervaringsdeskundigheid in de context van een buurtteam of ouder- en kindteam. De teams ondersteunen Amsterdammers op het gebied van zorg, wonen, dagbesteding, werk, etc.

Opbouw praktijkopleiding

start:

Als start van de opleiding kun je de basistraining voor maatjes van de Vrijwilligersacademie volgen.

vervolg:

Daarna krijg je 20 lessen en intervisie bijeenkomsten. Tevens kan je binnen de Vrijwilligersacademie nog vervolgtrainingen over algemene gesprekstechnieken volgen, zoals:

  • Talent en groei
    Grenzen stellen
    Oplossingsgericht werken
    Geweldloze communicatie
  • Socratische gesprekshouding

keuzevakken:

Afhankelijk van jouw portfolio kun je ook nog extra keuzevakken toevoegen voor het verdiepen van je kennis (bijv. over eenzaamheid, psychiatrie, verslaving of schuldhulp). Zo ben je voorbereid op het vak van ervaringsdeskundige teammedewerker.

duur en werkwijze:

Je volgt minimaal 18 bijeenkomsten in de klas en doet per week gemiddeld 16 uur praktijkervaring op. Je bent zelf zo’n 5 uur bezig met het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Dit alles doe je in een periode van zo’n 9 à 10 maanden. Je sluit de opleiding af met een eindgesprek met je docent, je ervaringsdeskundige co-docent en indien wenselijk iemand uit de praktijk. Bij de certificaatuitreiking zijn allen van harte welkom om van je te horen wat je ervaringen waren.

docenten:

Je krijgt les en intervisie van een docent/trainer en een docent met ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn. Er komen mogelijk gastdocenten zoals buurtteammedewerkers, ouder- en kindteammedewerkers, ervaringsdeskundige teammedewerkers en betrokken docenten van de HvA over ervaringsdeskundigheid.

Aanmelden en selectie:

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Belangrijk is dat je hebt deelgenomen aan minimaal TOED of WMEE, GEO, Howie de Harp of de AD Ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn (of iets vergelijkbaars) om meer te leren over ervaringsdeskundigheid. Bovendien is het je wens om in een team te werken. Neem contact op met Karin Hanekroot om je aan te melden.

Stuur een e-mail naar: karin@vrijwilligersacademie.net.

Aanmelden
Meer

Bekijk het aanbod

Hoe word ik ervaringsdeskundig?

Bekijk aanbod

Cursussen

Ervaringsdeskundigheid kun je op verschillende niveaus (verder) ontwikkelen. Voor wie niet (meteen) een beroepsopleiding wil gaan volgen is er een ruim aanbod aan cursussen en trainingen waarmee je kunt oriënteren op ervaringsdeskundigheid. Wat is dat nou precies, ervaringsdeskundigheid? Wat is er allemaal mogelijk voor een ervaringsdeskundige? Hoe zet ik mijn ervaringen op gepaste en doeltreffende wijze in?

Bekijk aanbod

HBO/Associate Degree

Er zijn verschillende Hogere Beroepsopleidingen die gecombineerd kunnen worden met Ervaringsdeskundigheid. Hier wordt je opgeleid tot professional die de eigen ervaringsdeskundigheid kan inzetten in het werkveld. De associate degree is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs. Je kunt na het behalen van het diploma direct aan de slag of je kunt verder studeren.

Bekijk aanbod

Vacatures

Heb je cursus of opleiding afgerond en ben je geïnspireerd genoeg om aan de slag te gaan? Hier vind je mogelijkheden om je ervaringskennis of -deskundigheid (door) te ontwikkelen in een functie. Of is jouw organisatie op zoek naar die geïnspireerde medewerker met ervaringsdeskundigheid? Laat je vacature hier plaatsen!

Bekijk aanbod

Werkervaringsplekken en stageplaatsen

Werkervaring opdoen?

Bekijk aanbod