"Elmi – diverse cursussen en opleidingen"
“Van saai en leeg naar compleet”
Elmi Minoek leerde haar eigen ervaringen in te zetten om anderen te ondersteunen:
Elmi Minoek kwam 8 jaar geleden voor het eerst bij het Herstelbureau van HVO-Querido. “Ik was toen net gestopt met blowen. Mijn leven was saai en leeg. Op een dag nam Roland, een vrijwilliger van het Herstelbureau me een keer mee naar het Herstelbureau.”
Het Herstelbureau zit inmiddels op de Eerste Ringdijkstraat en groeit nog steeds. De medewerkers zijn allemaal zelf ervaringsdeskundigen. Het Herstelbureau geeft trainingen gericht op herstel en komen vaak op verschillende plekken in de stad.
Elmi vervolgt: “Ik voelde me daar prettig en gewaardeerd. Ik kon daar helemaal mezelf zijn. Ik kwam los en ging steeds meer praten. Tijdens de cursus Kennismaken met Herstel leerde ik wat herstel eigenlijk inhoudt. Dat je weer goed in jezelf en in je leven zit. Vooral het luisteren naar anderen en het leren van elkaars ervaringen waren belangrijk.”
“Dankzij de WRAP-cursus (Welness Recovery Action Plan) kreeg ik inzicht in mijn valkuilen en dingen waar ik steun aan heb. Het helpt mij om me goed te voelen en op het rechte pad te blijven. Inmiddels ben ik opgeleid tot WRAP-facilitator en geef ik zelf WRAP-trainingen.”
Dankbaarheid
Elmi heeft twee jaar gewerkt als mede-trainer van het Herstelbureau. Om de week ondersteunde ze een herstelgroep op Centrum de Tour in Amsterdam Nieuw-West, de themagroep bij Centrum Robert Koch en een gespreksgroep bij BW Diemen.
“Mijn ervaringen om na een mindere periode weer goed in het leven te staan, kon ik overdragen. Dat levert veel dankbaarheid op en dat geeft mij weer een goed gevoel.”
Mijn eigen ervaringen heb ik in vijf jaar tijd omgebogen in ervaringsdeskundigheid. Daarbij heb ik veel gehad aan de cursus Werken met Eigen Ervaring die door het Herstelbureau wordt gegeven.”
Elmi heeft inmiddels het Herstelbureau verlaten om elders haar ervaringen in te zetten om anderen te ondersteunen. Ze heeft de HBO-opleiding Systeemondersteuner bij Verslavingsproblematiek gevolgd en heeft op eigen initiatief een groep opgezet voor naasten van mensen die kampen met een verslaving. Elke woensdag leidt ze de groep in het Huis van de Wijk in de Rivierenbuurt. “We praten met elkaar over hoe het is om te leven met een naaste die kampt met een verslaving. Het is moeilijk om niet te oordelen over een verslaving bij iemand. Mijn eigen ervaring met verslaving helpt om bij anderen begrip voor bepaald gedrag te kweken. Daarom vind ik de inzet van ervaringsdeskundigen in de zorg belangrijk. Ook omdat mensen zo de kans krijgen om erachter te komen dat hun eigen ervaringen waardevol kunnen zijn voor anderen.”