Contact
Ervaring

"Jeroen-Werken Met Eigen Ervaring (WMEE)"

“Ik gun andere kwetsbare mensen dezelfde kansen die ik heb gehad”

Jeroen volgde de cursus ‘Werken met Eigen Ervaring’ eind 2017. Daarna heeft hij zelf twee keer de cursus gegeven. Daarna heeft hij als ondersteuner bij Respijthuis Amerbos in Amsterdam-Noord gewerkt en inmiddels werkt hij als vrijwilliger bij onderzoeksbureau Meetellen, waar hij als ervaringsdeskundig onderzoeker werkzaam is. Daarnaast is Jeroen regelmatig betrokken bij andere initiatieven; zo was hij recentelijk deelnemer aan een door HVO georganiseerd symposium over zelfbeheer. “Ik heb 100 procent zeker iets gehad aan de cursus. Ik weet nu wat voor werk bij mij past.”

“Door omstandigheden ben ik dakloos geworden en woonde daarna bij ‘Je Eigen Stek’ in De Pijp. Ik werd daar vrijwilliger en ook bij Respijthuis Amerbos. In die periode kwam ik voor het eerst in aanraking met ervaringsdeskundigheid en het inzetten van mijn ervaringskennis. Ik ontdekte dat ik het leuk vond. Ik ging op zoek naar cursussen op dit gebied en kwam uit bij het Herstelbureau van HVO-Querido. Daar heb ik als eerste de WRAP-cursus gevolgd. Dat is onderdeel geworden van mijn eigen herstelproces. Ik heb heel veel geleerd over mezelf en waarom dingen waren gegaan, zoals ze waren gegaan.”

Intensief

“Ik wilde daarna meer verdieping en ontdekken wat werken als ervaringsdeskundige inhoudt. Het Herstelbureau bood in die tijd de cursus ‘Werken met Eigen Ervaring’ aan. Het was mijn meest intensieve opleiding op dat gebied. Ik had op dat moment nog geen opleiding zoals de ‘TOED’ of ‘Howie the Harp’ gedaan.”

De cursus ‘Werken met Eigen Ervaring’ wordt gegeven door twee ervaringsdeskundige trainers van het Herstelbureau. Het is intensief omdat je veel verhalen en ervaringen deelt met de andere deelnemers. Maar, je leert ook wat verschillende plekken en rollen er zijn voor ervaringsdeskundigen.”

“Ik kwam erachter dat vooral één op één contact met mensen bij me past. Bij Respijthuis Amerbos kon ik daarmee aan de slag en had ik natuurlijk ook veel te maken met mijn collega’s. Alles wat aan bod kwam bij ‘Werken met Eigen Ervaring’ kwam hier samen. Ook binnen mijn huidige functie als onderzoeker kan ik datgene wat ik tijdens  ‘Werken Met Eigen Ervaring’ geleerd heb heel goed inzetten. Ik heb de afgelopen jaren heel veel kansen gehad. Ik gun andere mensen in een kwetsbare positie dezelfde kansen die ik heb gehad.”