Contact
Ervaring

"Anke – HBO met ervaringsdeskundigheid (Cordaan)"

Door deze opleiding heb ik een brede kennis opgedaan

 

In 2017 heb ik mijn HBO-opleiding Sociale Studies met ervaringsdeskundigheid afgerond. Deze volgde ik aan de Fontys in Eindhoven. Het was een deeltijdopleiding waarbij ik voor minimaal 18 uur in de week op een praktijkplaats werkzaam moest zijn, daarnaast ging ik een dag in de week naar school en kreeg ik een dag in de maand coaching op het gebied van ervaringsdeskundigheid. 
De opleiding zelf duurde 4 jaar. Het vergde voor mij veel discipline om ook nog in mijn vrije tijd aan mijn studie te werken. 

Het eerste jaar bestond uit veel theorie en kennistoetsen maken. De jaren erna waren het vooral verslagen schrijven en praktijkopdrachten uitvoeren. Het laatste jaar bestond uit onderzoek doen. Door deze opleiding heb ik een brede kennis opgedaan op het gebied van groepsdynamica, communicatie, werken in een organisatie, herstel-ondersteunende methodieken, etc.

Ondertussen werk ik twee jaar in Team Herstel bij Cordaan. Team Herstel bestaat enkel uit ervaringsdeskundigen en heeft als voordeel dat je veel kunt sparren met je teamleden.

Wat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding komt mij in mijn huidige werk goed van pas. Ik ontwikkel namelijk workshops op het gebied van herstel, herstel-ondersteunende zorg en ervaringsdeskundigheid. Ook geef ik HOT’s  (herstel-ondersteunende teambijeenkomsten). Dit is een soort herstelgerichte intervisie.

Als ik nu terugkijk op mijn proces voordat ik aan deze opleiding begon, kan ik twee tips meegeven.
Volg vooraf cursussen: zoals Herstellen doe je zelf en Werken met eigen ervaring (WMEE). Of een opleiding zoals de TOED. Zowel om theoretische kennis op te doen als om je eigen ervaringen te leren delen met anderen en hierop te reflecteren. 

Als tweede zou ik willen aanraden om als vrijwilliger mee te lopen met ervaringsdeskundigen, om zo zelf te ervaren wat het werk inhoudt.