Contact
Ervaring

"Varja – traineeship richting betaald werk bij TEAM ED"

Ik ben wat je noemt de successtory van mijzelf; van hulpvrager naar ervaringsdeskundige.

 

Varja kwam drie jaar geleden bij TEAM ED werken als ervaringsdeskundige, nadat ze zelf geholpen was door het contact met een ervaringsdeskundige. Zojuist heeft ze het traineeship richting betaald werk afgerond. Een succesverhaal zegt ze zelf. Hoe heeft ze dit proces ervaren?

Door Dennis Chin, ervaringsdeskundige bij TEAM ED.

Varja kwam drie jaar geleden bij TEAM ED werken. Haar toenmalige Vliegende Brigadier, dat is een ervaringsdeskundige die herstelondersteuning biedt, had haar gevraagd of ze haar ervaring in wilde zetten als ervaringsdeskundige.

Varja: ‘Ik ben nu zelf Vliegende Brigadier en ik begeleid samen met een collega een online herstelgroep’.
Ik ben wat je noemt de successtory van mijzelf; van hulpvrager naar ervaringsdeskundige. Het werken voor TEAM ED bevalt mij prima, ik heb veel vrijheid als ervaringsdeskundige. Je kan zijn wie je bent en je zit minder in een vacuüm dat prestatiegericht is.

Voordat ik het traineeship deed was ik aan het nadenken hoe ik meer oplossingsgericht zou kunnen werken. Ik liep nog wel eens vast in bepaalde situaties. Het traineeship heeft mij veel geleerd. Hier wordt je klaargestoomd voor een betaalde baan als ervaringsdeskundige. Het heeft mijn gedachtegang veranderd, handvatten gegeven en meer inzicht. Vooral door de oplossingsgerichte technieken kan ik bepaalde situaties beter in schatten en benaderen.
De gesprekstechnieken die we in het traineeship kregen hebben mij veel inzicht gegeven hoe ik ben, hoe anderen mij zien en om wat vaker in de spiegel te kijken. Ik wil mijzelf daarin meer ontwikkelen. De meeste van mijn leerdoelen heb ik inmiddels bereikt.

Het mooie van het traineeship is dat je ook in teamverband moet werken, bijvoorbeeld met praktijkopdrachten. Je groeit naar elkaar toe door elkaar te stimuleren en te leren van elkaars ervaringen. Ik heb ook veel geleerd van mijn medestudenten. Via intervisie en rollenspellen leer je ook de confrontatie aan te gaan en er toch samen uit te komen. Het niveau van het traineeship is goed.

Ik ben zeker van plan om meer te doen met hetgeen wat ik geleerd heb, niet alleen in het werk maar ook in het dagelijks leven om bv. meer oplossingsgericht te denken en te vragen. Ik voel mij ook iets zelfverzekerder en ik denk dat ik dat ook uitstraal naar degene die ik help.

Als tip voor mensen die zich willen ontwikkelen als ervaringsdeskundige zou ik zeggen:
Sta open om je ervaring te delen. Zeker in dit traineeship heb ik er iets aan gehad omdat je allemaal een verleden hebt, daardoor voel je je gelijkwaardig en krijg je een saamhorigheidsgevoel. Voor personen die het aanspreekt om zelf als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan, zou ik zeker aanraden om het bij TEAM ED te doen’.